Nytt läkemedel mot
bröstcancer godkänt i USA

FDA har godkänt ett nytt läkemedel, lapatinib, mot svårbehandlad bröstcancer.Registreringsansökan är också inlämnad för Europa.

14 mar 2007, kl 12:11
0

Annons

Läkemedlet lapatinib, som i USA godkänts under namnet Tykerb, är en ny tilläggsbehandling för kvinnor med HER-2 positiv bröstcancer som inte svarat på behandling med trastuzumab (Herceptin).

Trastuzumab är idag det ledande läkemedlet vid den här typen av bröstcancer, men närmare en tredjedel av HER-2 positiva tumörer svarar inte på den behandlingen.

Lapatinib ska användas i kombination med capecitabin, (Xeloda).
Lapatinib riktar in sig både på HER-2 och också ett annat tillväxtfaktorprotein EGFR.

Godkännandet bygger på en studie i vilken 400 kvinnor med HER-2 positiv avancerad eller metastatisk bröstcancer ingick. Hälften av kvinnorna fick enbart lapatinib och den andra hälften kombinationsbehandling. 24 procent av kvinnorna som fick kombinationen svarade på behandlingen och 14 procent i gruppen som fick monoterapi.
Ingert Nilsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng