Rekordmånga ansökningar till EMEA

Aldrig förr har EMEA fått in så många ansökningar om nya läkemedel som 2006. Även antalet godkända läkemedel slår rekord.

15 mar 2007, kl 12:58
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndighetens årsrapport från 2006 visar på en bruten trend. Myndigheten fick in 77 ansökningar om nyregistring av humanläkemedel, det är 37 fler än 2005. Under året blev också 51 nya läkemedel godkända. Men om det här är en vädpunkten eller inte är för tidigigt att säga tycker Tomas Salmonson som är svensk representant i EMEAs läkemedelsnämnd.
–  Jag tycker inte man ska dra några stora växlar på resultatet från ett år. Det är så mycket som kan påverka antalet ansökningar åt ena eller andra hållet så det kan lika gärna vara slumpen. Men det är klart att 77 ansökningar är mycket och det ska bli intressant att se om trenden håller i sig.


Även antalet vetenskapliga förfrågningar ökade med 25 procent, och ansökningarna om att få status som särläkemedel höll sig på en fortsatt hög nivå.
– De första tre åren fick EMEA in runt 85 ansökningar om att få klassifiering som särläkemedel, och de senaste åren har det legat över 100 per år. Det visar att företagen uppskattar fördelqrna som det här systemet medför, säger Kerstin Westermark som leder EMEAS grupp för särläkemedel, COMP.


Av ansökningarna om nyregistrerin av läkemedel 2006 var arton stycken klassade som särläkemedel.
– Det visar att företagen har lyckats fullfölja utvecklingen av sina särläkemedel, och det tror jag är viktigt för att visa både patienter och andra företag att det är möjligt, säger Kerstin Westermark.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng