Nytt försök med antikropp mot Alzheimer
Antikropp.

Nytt försök med antikropp mot Alzheimer

Den monoklonala antikroppen cerenezumab testas i en andra klinisk prövning på patienter med tidig Alzheimer.

1 mar 2017, kl 10:17
0


Ännu en antikropp riktad mot beta-amyloid testas i sen klinisk fas som ett potentiellt sjukdomsmodifierande läkemedel mot Alzheimer.

Fas III-prövningen med namn Cread2 ska rekrytera 750 patienter med prodromal eller mild Alzheimer. I dag pågår redan en likande fas III-studie med samma substans och enligt det schweiziska bolaget som utvecklat antikroppen, AC Immune, ska den nya studien komplettera den redan pågående.

Detaljerna för den nya prövningen är inte kända ännu, men resultat från den första studien väntas om tre år.

Tidigare försök med antikroppar riktade mot beta-amyloid har dock inte lyckats visa positiva resultat på förbättring i kognitiv förmåga hos patienter med Alzheimer. Så sent som i höstas visade Eli Lillys antikropp solanezumab negativa resultat i fas III.

Företrädare för AC Immune säger dock i ett pressmeddelande att man ”har stor tilltro” till cerenezumab och betonar att den skiljer sig från andra antikroppar riktade mot beta-amyloid.

Cerenezumab är en humaniserad monoklonal antikropp som binder till alla former av felveckade amyloid-betaprotein, men särskilt till oligomererna, och förhindrar därmed aggregering av amyloida plack. Solanezumab å sin sida band till en annan form av beta-amyloidprotienet, monomererna.

Antikroppen är utvecklad av AC Immune och därefter utlisencierad till Genentech, som i sin tur är en del av Roche-koncernen.

Den 15 mars arrangerar Läkemedelsvärlden.se mötet Jakten på en bot mot Alzheimer. Läs mer och anmäl dig här!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng