Nytt cancerläkemedel blockerar blodtillförseln

Genom att blockera enzymet kväveoxidsyntas har brittiska forskare lyckats minska tumörers blodvolym. Efter den avslutade fas-1-studien är forskarna hoppfulla.

15 jan 2007, kl 16:22
0

Annons

Flera djurstudier har tidigare visat att kväveoxid troligtvis är viktigt för tumörers förmåga att öka sin blodtillförsel. Det har lett till tron att en blockering av de enzym som tillverkar kväveoxid skulle kunna bli ett möjligt medel mot cancer. Studien som presenteras i Lancet Oncology idag är ett steg på vägen.

De brittiska forskarna, under ledning av Peter Hoskin, har testat att ge substansen L-NNA till arton cancersjuka patienter i en fas-1 studie. Substansen blockerar enzymet kväveoxidsyntas och hos de åtta patienter som fick den högsta dosen såg de att tumörens blodvolym minskade efter en timme. Efter ett dygn var blodvolymen fortsatt minskad.
– Den bestående minskning av tumörens blodvolym som vi såg hos patienterna efter att de bara fått en enda dos av L-NNA är mycket spännande, och det finns potential för att använda detta som ett bra antivaskulärt medel mot cancer, säger Quan-Sing Nu som är en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng