Annons

Nytt avtal om farmacipraktik

Varje år är det mellan 6-700 blivande apotekare, receptarier, apotekstekniker och studenter med utländsk examen som behöver praktik i sin utbildning.— Studenterna som ska ut i höst håller nu på att göra sina val och där ser vi inte några problem, säger Ida Bergström, kursansvarig för praktiken för Uppsalastudenterna.När apoteken såldes ingick det i avtalet […]

10 mar 2010, kl 15:21
0

Annons

Varje år är det mellan 6-700 blivande apotekare, receptarier, apotekstekniker och studenter med utländsk examen som behöver praktik i sin utbildning.
— Studenterna som ska ut i höst håller nu på att göra sina val och där ser vi inte några problem, säger Ida Bergström, kursansvarig för praktiken för Uppsalastudenterna.
När apoteken såldes ingick det i avtalet att de nya ägarna ska ta emot studenter på samma sätt som tidigare, i väntan på en ny form.
Apoteket AB har uppdraget att ta fram ett förslag på hur samordningen av praktikplatserna ska organiseras på den nya apoteksmarknaden och lärosätena sitter med i arbetsgruppen för att ta fram för-slaget. Det bör vara klart till 1 juli då Apotekets AB:s formella ansvar upphör.
Idag har de blivande apotekarna lön under sin praktik, medan receptarierna får en gratifikation efter avslutad praktik och apotekstekniker blir helt utan ersättning.
Om de nya apotekskedjorna kommer att gå med på ett liknande avtal är inte klart.
— Löner eller andra ersättningar är inte något som universiteten styr över, utan något facken förhandlar om, säger Ida Bergström.
– För studenterna är det otroligt viktigt att få en ersättning, och vi utgår ifrån att de fortsatt ska få det, säger Cecilia Swing, studentombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.