Hemliga avtal en global företeelse

Att vårdgivare sluter hemliga prisavtal med läkemedelsföretag blir vanligare även utanför Sverige. Prissättningen av läkemedel påminner alltmer om bilhandel säger kanadensiska forskare.

12 apr 2013, kl 08:28
0

I Sverige har det blivit vanligare att landstingen gör prisöverenskommelser direkt med läkemedelsföretagen där priset inte är offentligt. En nyligen publicerad studie gjord av forskare vid University of British Colombia i Kanada visar att fenomenet förekommer i många andra länder. Forskarna menar att vilket kan utgöra en risk för hälso- och sjukvårdssystemen.

I rapporten, som publicerats, i the Journal of Health Affairs har forskare intervjuat beslutsfattare från Kanada, Tyskland, Österrike, Italien, Storbritannien, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland och USA. I nästan samtliga länder förekommer prisförhandlingar mellan vårdgivare och företag på regelbunden basis. Prisförhandlingarn är i många fall en förutsättning för att ett visst läkemedel ska ingå i ländernas offentliga sjukvårdssystem.

Steve Morgan, en av författarna till studien säger att förhandlingarna liknar de som finns i bihandeln.
– Först finns ett listpris som är offentligt och sedan ett hemligt avtal, säger han till Pharma Times.

Studien visar att de länder som prövat ett system med pay-for performance, det vill säga betala för den effekt som uppnås, tycker att det har varit svårt. Enligt författarna bakom studien bör stater och länder som förhandlar om rabatter sträva efter att ha så enkla avtal som möjligt. Eftersom priserna är hemliga är det viktigt att processerna är tydligt reglerade och transparenta så att köparna inte tappar kontrollen.

Av de undersökta länderna är USA det som spenderar mest på läkemedel och har de högsta priserna på de mest säljande läkemedlen, följt av Kanada.  Steve Morgan säger att om priset på läkemedel i Kanada var detsamma som i Storbritannien skulle landet spara stora pengar.