Nya rekommendationer för behandling av benskörhet

Det är den samlade frakturrisken och inte värdet för bentäthet som ska ligga till grund för behandling av osteoporos enligt Läkemedelsverkets nya rekommendationer.

7 jun 2007, kl 13:31
0

I de nya behandlingsrekommendationerna för benskörhet har Läkemedelsverket flyttat fokus.
? Det primära nu är inte att förebygga osteoporosen som sådan utan syftet är att förebygga frakturer, säger Björn Beermann på Läkemedelsverket.

Tidigare har behandlingar satts in beroende på patientens bentäthet, men nu efterfrågas en mer samlad bedömning. För att veta vilka patienter som är hjälpta av läkemedel bör läkaren förutom låg bentäthet också väga in tidigare frakturer, hög ålder och ärftliga faktorer.
? Vi hade hoppats att man skulle ha kommit fram till ett skattningsinstrument som kan beräkna tio-års risken för fraktur hos en person på olika variabler. Men det finns tyvärr inte ännu, säger Björn Beermann. Men det viktiga är att man ser på bentätheten som en av flera faktorer.

Även om Läkemedelsverket nu stramar upp indikationerna för behandling så tror inte Björn Beermann att det i dagsläget finns en överkonsumtion av läkemedel mot benskörhet.
? Nej, det är väl snarare tvärtom. Det finns många indicier på att ortopeder inte tar hand om det här problemet i den utsträckning som borde ske. Därför är det viktigt att det finns en bra kommunikation mellan de enheter som behandlar frakturer på sjukhus och läkarna i primärvården.

I de nya behandlingsrekommendationerna har det också tillkommit två nya läkemedel: strontiumranelat och två varianter av paratyreoideahormon. Dessa ska användas som andrahandsval hos kvinnor med hög frakturrisk.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng