Roche återkallar hiv-läkemedel

På grund av förorening återkallar Roche hiv-läkemedlet Viracept i hela Europa.

7 jun 2007, kl 18:46
0

Det är efter att kemiska analyser visat att flera leveranser av Viracept (nelfinavir) är förorenade med etylmesylat som Roche nu drar tillbaka samtliga tabletter och pulver i Europa. Företaget uppmanar också patienter att lämna tillbaka uttagen medicin till apoteket och kontakta sin läkare för att diskutera ny behandling. Sjukvården uppmanas också att ta kontakt med berörda patienter. 

Föroreningen upptäcktes efter att Roche fått rapporter om flera leveranser som hade en främmande doft. Vilken effekt det förorenande ämnet har på människa är inte känt.
– Det finns inga studier gjorda på människor, men djurstudier har visat att ämnet är skadligt för DNA och ger upphov till mutationer. Men det här behöver vi naturligtvis undersöka närmare nu, säger Ulrika Nillroth, medicinsk chef för virologi på Roche. 

Enligt Ulrika Nillroth har man ännu inte sett några skador på patienter. Det är inte heller klart om den leverans som används i Sverige är förorenad. Det är i dagsläget också oklart hur långt tillbaka i tiden som problemet funnits.

Enligt Läkemedelsverket är ofödda barn till mödrar som behandlas med Viracept innehållande etylemesylat utsatta för extra risk. I Sverige behandlas dock gravida kvinnor i första hand med andra läkemedel än Viracept.

Viracept har funnits på marknaden sedan 1998 och hör till gruppen proteashämmare. För närvarande behandlas 119 svenska patienter med preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng