Stamcellsforskning vinner åter mark i USA

Den amerikanska kongressen röstade i går igenom ett lagförslag som ska ta bort restriktionerna kring stamcellsforskningen. Men president Bush planerar att stoppa lagen.

8 jun 2007, kl 12:56
0

Annons

Med 247 röster mot 176 passerade lagförslaget det demokratiskt styrda representanthuset igår. Förutom 210 demokrater sällade sig 37 republikaner till den stamcellsvänliga sidan.  Lagförslaget upphäver det förbud mot statligt finansierad embryonal stamcellsforskning som president George Bush införde 2001. Det enda som är tillåtet att forska på med statliga medel är de 78 stamcellslinjer som fanns innan förbudet började gälla.

President Bush har redan lovat att använda sitt veto för att stoppa lagförslaget. I juli förra året använde han sitt första veto som president till att stoppa ett liknande förslag. Precis som nu hade det lagförslaget röstats igenom i både senaten och representanthuset, som då var styrd av republikaner. Trots den starka opinionen i USA för stamcellsforskning säger president Bush i ett uttalande att det vore ett stort misstag att låta amerikanska skattebetalare betala för en medveten förstörelse av mänskliga embryon.  

Även om det var en klar majoritet för lagförslaget i kongressen kommer det inte att räcka om Bush fullföljer sina planer på att lägga in sitt veto. För att kongressens beslut skulle blivit omöjligt att stoppa hade det krävts att två tredjedelar av representanthuset var för förslaget, och för det saknades 35 röster.
Stamcellsfrågan tros bli en viktig fråga inför det amerikanska presidentvalet 2008.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng