Annons

Nya Nexiumfabriken börjar producera 2004

Astrazenecas nya anläggning för produktion av intravenöst Nexium vid Gärtuna i Södertälje beräknas vara i gång 2004. Byggnationen har redan startat.

21 mar 2002, kl 14:32
0

Annons

När Astra och brittiska Zeneca fusionerade 1999 befarade många att företagets svenska närvaro skulle minska. Pharmacia har ju som bekant efter två fusioner sålt eller flyttat många av sina svenska verksamheter.

I fallet Astrazeneca tycks det bli precis tvärtom. Företaget genomför sedan några år tillbaka ett stort expansionsprogram i Södertälje som omfattar utbyggnader för omkring sex miljarder kronor.


Produktion för hela världen


Utöver denna satsning har man nyligen beslutat att bygga en fabrik för tillverkning av intravenöst esomeprazol (Nexium) vid Gärtuna.
Anläggningen kostar omkring 720 miljoner kronor och omfattar lokaler för produktion, laboratorium samt kontorsutrymmen. Den nya fabriken ska förse hela världsmarknaden med intravenöst Nexium.

? Det här är förstås väldigt positivt för oss på Astrazeneca i Sverige, men också mot bakgrund av den allmänna debatten i landet om utflyttningar och nedläggningar. Bygget är redan i full gång. Planen är att starta produktionen 2004 och nå full drift tidigt 2005, säger Erik Haeffler, chef för Liquid Production Sweden, den enhet som idag tillverkar intravenöst Losec och som den nya fabriken kommer att tillhöra.

Ett hundratal arbetstillfällen kommer att skapas i den nya fabriken. Sedan 1998 har Astra/Astrazeneca ökat antalet anställda med 1 200 personer i Södertälje.