Den nya EMA-chefen Emer Cooke är på plats
Emer Cooke.

Den nya EMA-chefen Emer Cooke är på plats

Emer Cooke är den första kvinnan på posten som EMA-chef. Hennes förordnande börjar i dag.

16 nov 2020, kl 11:01
0

Annons

I dag börjar förordnandet för den nya EMA-chefen Emer Cooke. Hon efterträder Guido Rasi som i fredags lämnade EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter nio år på chefsposten.

– Jag går in i rollen som chef på EMA under en folkhälsokris av en skala utan motstycke, säger Emer Cooke i ett pressuttalande.

– Min främsta prioritering blir att driva vidare EMA:s arbete mot pandemin och det arbete som redan pågår med att stödja utvecklingen av säkra och effektiva vaccin och läkemedel mot covid-19.

Emer Cooke är den första kvinnan på posten som EMA-chef. Hon var, som Läkemedelsvärlden berättat, tidigare chef för en avdelning inom Världshälsoorganisationen, WHO, som arbetar med regulatoriska läkemedelsfrågor. Hon har även arbetat vid EMA tidigare 1998-2016 på olika chefsposter.

Emer Cooke är från Irland och har en grundutbildning i farmaci samt en masterutbildning i Forsknings- och affärsadministration, båda vid Trinity college i Dublin, Irland.

EMA-styrelsen nominerade Emer Cooke till ny chef för myndigheten vid ett möte i juni. Hon utsågs formellt efter en utfrågning i EU-parlamentets kommitté för folkhälsa och livsmedelssäkerhet 13 juli.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng