Annons
Den nya EMA-chefen Emer Cooke är på plats
Emer Cooke.

Den nya EMA-chefen Emer Cooke är på plats

Emer Cooke är den första kvinnan på posten som EMA-chef. Hennes förordnande börjar i dag.

16 nov 2020, kl 11:01
0

Annons

I dag börjar förordnandet för den nya EMA-chefen Emer Cooke. Hon efterträder Guido Rasi som i fredags lämnade EU:s läkemedelsmyndighet EMA efter nio år på chefsposten.

– Jag går in i rollen som chef på EMA under en folkhälsokris av en skala utan motstycke, säger Emer Cooke i ett pressuttalande.

– Min främsta prioritering blir att driva vidare EMA:s arbete mot pandemin och det arbete som redan pågår med att stödja utvecklingen av säkra och effektiva vaccin och läkemedel mot covid-19.

Emer Cooke är den första kvinnan på posten som EMA-chef. Hon var, som Läkemedelsvärlden berättat, tidigare chef för en avdelning inom Världshälsoorganisationen, WHO, som arbetar med regulatoriska läkemedelsfrågor. Hon har även arbetat vid EMA tidigare 1998-2016 på olika chefsposter.

Emer Cooke är från Irland och har en grundutbildning i farmaci samt en masterutbildning i Forsknings- och affärsadministration, båda vid Trinity college i Dublin, Irland.

EMA-styrelsen nominerade Emer Cooke till ny chef för myndigheten vid ett möte i juni. Hon utsågs formellt efter en utfrågning i EU-parlamentets kommitté för folkhälsa och livsmedelssäkerhet 13 juli.