Emer Cooke kan bli ny chef för EMA efter Rasi

Emer Cooke kan bli ny chef för EMA efter Rasi

EMA-styrelsen nominerar Emer Cooke, expert på läkemedel inom WHO, till ny chef för EMA.

26 jun 2020, kl 12:59
0

Annons
Emer Cooke
Emer Cooke.

Styrelsen för EU:s läkemedelsmyndighet EMA presenterar nu irländska Emer Cooke som sitt förslag till ny EMA-chef. Styrelsen fattade beslut om nomineringen vid ett extrainsatt möte på torsdagen.

Förordnandet för den nuvarande EMA-chefen Guido Rasi går inom kort ut efter hans närmare tio år på posten. Han tillträdde 2011, tvingades avgå 2014 efter att EU:s personaldomstol ogiltigförklarat hans tillsättningsprocess och återinsattes 2015.

Styrelsen valde Emer Cooke från en kort lista över kandidater som EU-kommissionen satt samman. Hon kommer nu att frågas ut av EU-parlamentets kommitté för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) den 13 juli.

Först efter detta kan hon tillsättas som ny EMA-chef.

Nu läkemedelschef på WHO

Emer Cooke är för närvarande sedan 2016 chef för en avdelning inom Världshälsoorganisationen, WHO. På den posten leder hon WHO:s globala arbete med regulatoriska frågor i nära samarbete med olika länder.

Vid EMA har hon arbetat även tidigare, då som chef för inspektioner respektive chef för avdelningen för internationellt samarbete mellan 2002 och 2016. Dessförinnan var hon chef för EU-kommissionens läkemedelsenhet 1998-2002.

Emer Cooke har en grundutbildning i farmaci samt en masterutbildning i Forsknings- och affärsadministration, båda vid Trinity college i Dublin, Irland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng