Nya amerikanska riktlinjer vid depression

Den amerikanska psykiatriska föreningen har kommit med nya riktlinjer vid behandling av depression. Fysisk aktivitet liksom så kallad ECT-behandling ingår i rekommendationerna.

1 okt 2010, kl 12:52
2

Riktlinjerna som nu presenterats är den första uppdateringen på mer än ett decennium och har tagit fem år att ta fram, enligt den amerikanska psykiatriska föreningen.

Enligt de nya
rekommendationerna bör läkare använda sig av skattningsskalor för att kunna skräddarsy behandlingen och för att bedöma hur allvarliga symtom patienten har. Läkarna rekommenderas att använda olika strategier som till exempel medicinering, fysisk aktivitet, sunda vanor och terapi.

För patienter
som inte svarar på medicinsk behandling rekommenderas bland annat elektrokonvulsiv behandling  (ECT). Nyare behandlingar, som transkraniell magnetstimulering, TMS och vagusnervstimulering ingår också i riktlinjerna.
Speciellt för äldre med kroniska medicinska problem föreslås motion. Enligt riktlinjerna bör också så kallad underhållsbehandling användas oftare, speciellt för patienter vars depression sannolikt återkommer.

Ungefär nio procent
av USA:s vuxna befolkning antas lida av depressionssymtom, varav drygt 3,4 procent uppskattas lida av så kallad egentlig depression, det vill säga personen har haft fem eller fler symtom under de senaste två veckorna. I den undersökning som ligger till grund för det antagandet ingick 235 000 personer. Men uppskattningarna varierade mycket mellan olika delstater, bara 4,8 procent ansågs ha depressionssymtom i North Dakota jämfört med 14,8 procent i Mississippi.
Totalt beräknas fler än 13 miljoner amerikaner lida av tillståndet under ett år.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng