Annons
Ny upptäckt kan ge manligt preventivmedel
Cellpenetrerande peptider kan ha betydelse för utvecklingen av nya manliga preventivmedel. Foto: Istock.

Ny upptäckt kan ge manligt preventivmedel

Små delar av aminosyror kan i framtiden utgöra grunden för ett nytt preventivmedel för män, enligt ny forskning.

25 okt 2016, kl 09:24
0

Annons

Cellpenetrerande peptider, det vill säga små delar av aminosyror som kan tränga in i celler, kan enligt ny forskning påverka rörelseförmågan hos spermier. Det har brittiska forskare vid University of Wolverhampton kommit fram till.

I laboratoriet har forskarna designat peptider som kan tränga in i spermier, något som hittills visat sig svårt. Väl inne i spermien kan peptiderna påverka den intracellulära biologin genom att förbättra eller hämma spermiens rörelseförmåga.

Upptäckten kan enligt forskarna användas både för att utveckla manliga preventivmedel och för behandling av manlig infertilitet, som kan bero på dålig rörlighet hos spermierna .

– Vår förhoppning är att utveckla något som kan bli kliniskt användbart och som kan utvecklas vidare i framtiden, säger Sarah Jones, forskare i molekylär farmakologi vid University of Wolverhampton, och en av forskarna bakom studien i ett uttalande på universitetets hemsida.

De försök som hittills har gjorts för att utveckla hormonbaserade manliga p-piller har stött på patrull eftersom det visat sig att förändringarna i hormonnivåerna kan vara irreversibla. De cellpenetrerande peptiderna påverkar dock inte hormonsystemet och har därmed inte samma problem.

Forskningen görs i samarbete med universitetet i Aveiro i Portugal. Hittills har de brittiska forskarna använt spermier från nötkreatur i sina studier medan forskarna i Portugal har tillgång till mänskliga spermier för vidare försök.