Ökar överlevnaden i svår lungcancer

Ökar överlevnaden i svår lungcancer

Astrazenecas PD-L1-hämmare Imfizi förlänger tiden utan förvärrad sjukdom för patienter med en svårbehandlad typ av lungcancer. Det visar nya studieresultat.

14 sep 2017, kl 08:47
0

Benedikte Akre.

Drygt 700 patienter med lokalt framskriden, icke operabel, icke småcellig lungcancer i stadium tre, ingår i fas III-studien Pacific sponsrad av Astrazeneca.

Interimsresultat från studien visar att den aktiva substansen Imfinzi, durvalumab, ger en statistisk signifikant förlängning av den progressionsfria överlevnaden jämfört med nuvarande standardbehandling.

Samtliga patienter som ingår i studien, som inleddes i maj 2014, har den specifika cancertypen och har innan interventionen behandlats med standardbehandling i form av cytostatika och strålning, utan att därefter förvärras i sin sjukdom.

Två tredjedelar av patienterna randomiserades till att få durvalumab och resten till att få placebo i form av standardbehandling.

Resultaten, som presenterades vid cancerkonferensen ESMO i Madrid och är publicerade i New England Journal of Medicine, visar att den progressionsfria överlevnaden var mer än 11 månader längre i gruppen som fick durvalumab jämfört med gruppen som fick standardbehandling.

Tiden till den första dokumenterade tumörprogressionen var i median 16,8 månader i gruppen som fick durvalumab jämfört med 5,6 månader i gruppen som fick standardbehandling, vilket innebar 48 procent minskad risk för sjukdomsprogression. Skillnaden var statistiskt signifikant.

– Det här är första gången man ser resultat av immunterapi så tidigt i behandlingen vid lungcancer. Detta är viktiga resultat för den här patientgruppen, säger Benedikte Akre, medicinsk direktör för Norden och Baltikum inom området onkologi på Astrazeneca.
– I dag finns ingen bra behandling för den här patientgruppen och av de som svarar på dagens standardbehandling är det endast 15 procent som överlever längre än fem år.

De vanligaste biverkningarna var hosta, pneumonit och strålingsrelaterad pneumonit, och var något vanligare förekommande i gruppen som fick durvalumab. Andelen allvarliga biverkningar var relativt lika mellan grupperna, 29,9 procent för de som fick durvalumab och 26,1 procent i placebogruppen.

Alla patienter i studien är färdigbehandlade och inga fler rekryteras. Nästa resultat som man väntar på är för total överlevnad, men det är svårt att uppskatta när dessa kan finnas.

Durvalumab fick i somras klassificeringen ”breakthrough therapy” av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Benedikte Akre säger att man arbetar nära FDA och andra regulatoriska myndigheter för att göra substansen tillgänglig för patienter så fort som möjligt.

– Jag tror att dessa resultat är viktiga för den här patientpopulationen. Lungcancer är en komplex sjukdom och jag ser studieresultaten som ett viktigt steg i att ge hopp om långtidsöverlevnad för patienter med lungcancer, säger Benedikte Akre.