Annons

Ny storaffär gör Pharmacia allt mindre svenskt

Med den nya fusionen mellan Pharmacia & Upjohn och Monsanto minskar det svenska inflytandet i företaget ytterligare. Monsantos kritiserade agrokemiverksamhet har gjort många skeptiska till affären.

4 jun 2002, kl 17:53
0

Pharmacia & Upjohn går samman med det amerikanska företaget Monsanto. Det nya företaget blir världens elfte största läkemedelsbolag och får ett marknadsvärde på över 50 miljarder dollar.
Huvudkontoret för det nya företaget kommer att ligga i Peapack i den amerikanska delstaten New Jersey. Vad det nya företaget ska heta är ännu en öppen fråga. Klart är däremot att Fred Hassan blir vd medan Monsantochefen Robert Shapiro de första 18 månaderna går in som styrelseordförande.
Monsanto är ett bioteknik- och läkemedelsföretag. Vid fusionen kommer Monsantos lantbruksdel att bilda ett dotterbolag. De tillverkar det kända bekämpningsmedlet Roundup och är ledande inom genmanipulerade grödor.
Monsantos läkemedelsdel Searle tillverkar det smärt- och inflammationsdämpande läkemedlet Celebra (Celebrex i många länder), som har blivit en storsäljare. En annan storsäljare är sömnmedlet Ambien.


Tummen ner för affären
Det är ett högst kontroversiellt bolag som Pharmacia & Upjohn går samman med. Monsanto stämdes för ett par veckor sedan av amerikanska bönder för försäljning av genmanipulerade livsmedel.
I Sverige har Naturskyddsföreningen deklarerat sin kritik av affären. Ordförande Göran Enander uppmanar alla aktieägare att säga nej till affären.
Fred Hassan erkänner att Monsanto har problem med sin framtoning. ?Det är ett pr-problem framför allt i Europa?, sade han vid en telefonkonferens. Men han trodde att motståndare och politiker så småningom kommer att inse nyttan med genmanipulerade produkter.
Marknadens dom över affären är hård, den är inte bra för något av bolagen. Att båda bolagen nu visat sina kort öppnar möjligheter från andra aktörer om alternativa lösningar är en allmän bedömning.


Svenskt inflytande minskar
I och med fusionen kommer endast någon futtig procent av det nya bolagets aktier att ägas av svenskar. Det aktieägaravtal som gjordes upp när Pharmacia och Upjohn gick ihop sträcker sig fram till bolagsstämman år 2001. Därmed försvinner också garanten för svenskt inflytande i det nya bolaget. Sören Gyll ersätts som ordförande av Monsantos VD Robert Shapiro.
Sverige tappar också greppet om den viktiga forskningen genom att Pharmacia & Upjohns forskningschef Göran Ando får underordna sig Monsantos Philip Needleman.
Den svenska delen i det nybildade bolaget riskerar att drunkna i det amerikanska bolaget, befarar man från fackligt håll.
Det nya företaget kommer att satsa på  sjukdomsområden som reumatism och inflammationer, antibiotika, onkologi, hjärtkärlsjukdomar, CNS, oftalmologi, urologi och gynekologi.
I Sverige finns forskning främst inom området diabetes, fetma och tillväxtfaktorer. Dessa områden finns inte i Monsantos forskningsportfölj, vilket kan vara positivt ur svensk synvinkel. Däremot kan det italienska bolaget få stryka på foten eftersom cancerforskningen är ett prioriterat område inom Monsanto.