Ny metod för bestämning av resistens

Forskare i Uppsala har utvecklat en metod för att snabbt kunna identifiera vilka bakterier som orsakar en infektion och om de är resistenta eller känsliga mot antibiotika.

25 nov 2014, kl 09:55
0

Idag tar resistensbestämning en till två dagar. Med den nya metoden som presenteras i tidskriften Journal of Clinical Microbiology ska det ta mindre än fyra timmar, enligt professor Dan Andersson, en av forskarna bakom den nya metoden.

Den bygger på en mycket känslig bakteriespecifik mätning av bakteriernas tillväxt i frånvaro och närvaro av olika antibiotika. Är bakterien resistent kan den tillväxa i närvaro av antibiotika, vilket detekteras som en ökning i antalet kopior av en specifik DNS-sekvens. Om den är känslig sker däremot ingen tillväxt.
Metoden är enligt forskarna mycket specifik och känslig och kan automatiseras för användning på ett kliniskt laboratorium.

Ett instrument baserat på metoden håller också på att utvecklas av ett företag i Uppsala. Instrumentet fokuserar på blodinfektioner och kan finnas på marknaden inom ett par år.
Studien har finansierats av Vinnova och Vetenskapsrådet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng