Ny lag säkrar brittiska vårdjobb för EU-personal

Ny lag säkrar brittiska vårdjobb för EU-personal

Apotekare, läkare och annan vårdpersonal från EU får jobba vidare i Storbritannien även efter en hård Brexit.

9 apr 2019, kl 10:33
0

Apotekare, läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal från EU får fortsätta jobba i Storbritannien även efter en hård Brexit.

Hälsodepartementet i Storbritannien har infört ny lagstiftning som gör att bland andra apotekare, läkare, sjuksköterskor och tandläkare från EU-länder kan fortsätta att arbeta i den brittiska vården även om den ovissa Brexit-processen skulle sluta med ett avtalslöst utträde.

Den nya lagstiftningen gäller anställda från EU-området som för närvarande arbetar i Storbritannien. Deras yrkeskvalifikationer kommer även fortsättningsvis att vara godkända enligt brittiska bestämmelser oavsett vilken typ av utträde ur EU som Storbritannien till slut gör.

Detta förklarar hälsominister Matt Hancock i ett brev till vårdanställda från EU.

”Vi vill att ni ska veta att ni har en säker framtid här efter att Storbritannien lämnar EU”, skriver han.

”Vi vill att ni ska stanna, och om ni anländer på eller före det datum som vi lämnar EU kommer ni att ha i stort sett samma rättigheter och fördelar som ni har nu.”

I Sverige har den svenska regeringen beslutat om liknande bestämmelser angående brittiska yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården vid en avtalslös Brexit. Här måste dock brittiska utövare av reglerade vårdyrken ansöka om att få sina yrkeskvalifikationer godkända. Om detta sker före utträdesdagen kommer ansökan att prövas enligt samma snabbare och enklare regler som i dag, det vill säga de regler som gäller inom EU.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng