Ny kolesterolsänkare testas i fas I-studie

Karo Bio inleder nu en andra fas I-studie med den kolesterolsänkande substansen KB 2115. Liksom tidigare handlar det om en kort studie, endast 14 dagar, med friska försökspersoner.

18 apr 2006, kl 12:05
0

Annons

? Vi vill framför allt studera biotillgängligheten, det vill säga kinetiken och att upptaget är stabilt. Då räcker 14 dagar. Att studier i denna tidiga fas är så korta som möjligt är ett led i säkerhetstänkandet, säger Per Olof Wallström, verkställande direktör på Karo Bio.

KB2115 har i tidigare studier sänkt det skadliga kolesterolet LDL med upp till 40 procent efter 14 dagars användning, uppger Karo Bio. I den nu planerade studien, som godkänts av Läkemedelsverket, har läkemedelsberedningen förändrats. Studien ska ligga till grund för en fas II-studie, som enligt planerna inleds hösten 2006.

? Den förändrade beredningen innebär att substansen nu kan ges i tablettform, med en hinna runt den aktiva substansen som skyddar den mot syrorna i magsäcken, säger Per Olof Wallström.

I tidigare djurstudier och i den första fas I-studien gavs substansen i form av en lösning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng