Ny FDA-chef röstades fram med knapp marginal
Foto: FDA

Ny FDA-chef röstades fram med knapp marginal

Med 50 röster mot 46 valdes kardiologen Robert Califf till den amerikanska läkemedelsmyndighetens nya chef.

18 feb 2022, kl 09:45
0

Läkemedelsvärlden

Robert Califf.

Forskaren, kardiologen och folkhälsoexperten Robert Califf tar över rodret på Food and drug administration, FDA. Det står klart efter den amerikanska senatens omröstning som slutade med 50 röster för och 46 röster emot. Robert Califf nominerades till att bli ny FDA-chef av president Biden i november 2021.

Robert Califf har redan lett FDA under elva månader 2016-2017, när Barack Obama var president. Califf kommer nu att ta över efter Janet Woodcock som har varit tillförordnad chef för FDA sedan januari 2021, då dåvarande chefen Stephen M. Hahn slutade i samband med president Trumps avgång. Det är en del av rutinerna att FDA-chefen avgår när en ny presidentadministration tillträder.

President Bidens nominering av Robert Califf har inte varit helt okontroversiell. Califfs motståndare anser bland annat att han har alltför nära kopplingar till läkemedelsindustrin och att han därför inte kan agera opartiskt.

Han har dock också många förespråkare och hade ett starkt stöd i senaten under sin förra period som FDA-chef.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng