Hon blir tillförordnad chef för FDA efter presidentbyte

Hon blir tillförordnad chef för FDA efter presidentbyte

Janet Woodcock tar över ledningen fram tills dess att Bidens administration har utsett en permanent chef.

21 jan 2021, kl 13:49
0

Annons
Janet Woodcock

Janet Woodcock

När Donald Trump avgick som president i USA slutade också chefen för den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA Stephen M. Hahn. Fram tills att administrationen för Joe Biden har utsett Hahns efterträdare tar Janet Woodcock över som tillförordnad chef för FDA, skriver flera amerikanska medier.

Janet Woodcock har arbetat på FDA sedan 1986 i en rad olika nyckelroller, bland annat som chefsläkare och biträdande kommissionär. Från och med maj har hon varit ansvarig i ett program för att påskynda vaccin- och behandlingsutvecklingen mot coronaviruset.

Joe Bidens administration har ännu inte nominerat någon permanent chef för FDA, men enligt flera rådgivare till den nya presidentens team är Janet Woodcock en av de kandidater som övervägs.

Andra personer som övervägs för posten är Amy Abernethy, huvudkommissionär, och Joshua Sharfstein som är vice dekan för folkhälsopraxis och samhällsengagemang vid Johns Hopkins university och tidigare tjänsteman på FDA.

Janet Woodcock har även under tidigare presidentadministrationer kandiderat till FDA:s högsta post. Hon kom till FDA:s läkemedelsavdelning via den tidigare FDA-chefen David Kessler.

Stephen M. Hahns avgång var förväntad, eftersom det är en del av rutinerna när en ny presidentadministration tillträder. I ett avskedsmeddelande till personalen på FDA skrev han att de hade stått för stora utmaningar och turbulenta tider särskilt med anledning av covid-19 och att de hade gjort stora framsteg som hade godkänt covid-test, ett antiviralt medel samt två vacciner mot sjukdomen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng