Annons
Ny FDA-chef nominerad av president Biden
Foto: FDA

Ny FDA-chef nominerad av president Biden

President Biden har efter en utdragen rekrytering nominerat en ny chef för läkemedelsmyndigheten FDA.

15 nov 2021, kl 10:55
0

Annons
Läkemedelsvärlden

Robert Califf.

Vita huset bekräftar i ett pressmeddelande att president Biden har nominerat en ny FDA-chef. Det blir forskaren, kardiologen och folkhälsoexperten Robert Califf som tar över rodret på Food and drug administration, FDA, om senaten ställer sig bakom presidentens förslag.

”Dr. Robert Califf är en av de mest erfarna kliniska forskarna i landet, och har erfarenheten och kunskapen för att leda the Food and drug administration under en kritisk tid i vårt lands kamp för att få ett slut på coronapandemin”, säger presidenten i ett uttalande.

När Donald Trump lämnade presidentposten slutade också dåvarande chefen för FDA Stephen M. Hahn. I väntan på tillsättning av en ny FDA-chef har Janet Woodcock tjänstgjort som tillförordnad chef sedan i januari i år. Enligt amerikanska medier har Biden-administrationen gått igenom ett antal möjliga kandidater innan valet slutligen föll på Robert Califf.

Han har redan lett FDA under en tidigare period, närmare bestämt elva månader under 2016, när Barack Obama var president. Robert Califf är kardiolog, har en lång forskarkarriär och arbetar för närvarande som professor vid the Duke university school of medicine.

Enligt Washington post är nomineringen inte helt okontroversiell. Robert Califfs motståndare anser bland annat att han har alltför nära kopplingar till läkemedelsindustrin. Men han har också många förespråkare och hade ett starkt stöd i senaten under sin förra period som FDA-chef. Biden-administrationen räknar därför med att han kommer att få stöd även denna gång.

Fram till dess att tillsättningen är helt klar fortsätter Janet Woodcock att leda myndigheten.