Annons

Ny färg gav sämre följsamhet

Patienter som får läkemedel med olika färg var sämre på att hämta ut sina mediciner enligt en amerikansk studie.

8 jan 2013, kl 09:12
1

Annons

Amerikanska forskare har undersökt hur patienternas benägenhet att hämta ut läkemedel påverkades av färgen på medicinen.  I en studie jämförde de en grupp med 50 000 patienter med epilepsi som bedömdes ha god följsamhet med en grupp med 11 472 patienter som ansågs ha dålig följsamhet.

Forskarna undersökte hur stor andel av de som hade varit sämre på att hämta ut sina recept som fått en förändrad färg på sina tabletter. I den gruppen hade 1,20 procent fått läkemedel med ny färg jämfört med 0,97 procent i gruppen med bra följsamhet. Bland de som fick läkemedel med en ny form syntes inte någon skillnad. Förändringen av färg och form berodde oftast på byte mellan generiska preparat.

Aaron Kesselheim vid Harvard Medical School i Boston, är en av författarna till studien som publicerats i JAMA Internal Medicine. Han säger till Reuters att även om det handlar om en liten andel så kan det medföra en risk för de patienter som behandlas med många läkemedel.  En epilepsibehandling pågår ofta under lång tid och patienterna kan då vara med om flera byten.

I en kommenterande artikel i JAMA skriver Kenneth Covinsky att om en person tar nio mediciner kan de utsättas för minst 36 tillfällen om året då ett läkemedel byterfärg. Adderat ökar färgbyten risken att patienterna inte följer sina ordinationer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kan vi inte komma dithän att alla tabletter är vita !? Sluta färga. Har man många preparat får man läsa tydligt på burkarna alternativt använda dosett.
    Folk vill inte ha knallröda piller, det märker vi på apoteket. De betalar hellre en mellanskillnad.