Annons
Cancerbehandling tros öka tumörväxt i vissa grupper
En T-cell angriper en cancercell.

Cancerbehandling tros öka tumörväxt i vissa grupper

Immunterapi tycks hos vissa patienter få motsatt effekt med accelererad tumörtillväxt.

3 apr 2017, kl 11:04
0

Annons

Två nya studier pekar på att PD1-hämmare, som har visat lovande resultat för flera svårbehandlade cancersjukdomar, tycks ha en motsatt effekt hos vissa patienter som istället får en påskyndad tumörtillväxt. Det rapporterar tidskriften Nature i en nyhetsartikel.

Den ena studien är gjord vid Gustave Roussy-institutet i Frankrike. Efter att ha sett egna patienter och därefter hört kollegor som berättat om märkliga reaktioner hos patienter som fått behandling med PD1-hämmare, gjorde onkologen Charles Ferté en systematisk översikt med hjälp av journaler från 218 patienter som behandlades med PD1-hämmare på Gustave Roussy.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Clinical Cancer Research. Resultatet visade att av 131 patienter inkluderade patienter som fått behandling med PD1-hämmare, utvecklade nio procent (tolv patienter) en ”hyperprogressiv sjukdom” med accelererad tumörtillväxt. Forskarna noterade att risken tycktes större hos patienter som var äldre än 65 år.

En annan, också liten, studie, som gjordes vid Universitetet i Kalifornien och publicerades i samma tidskrift, utformades för att leta biomarkörer hos de patienter som svarat med accelererad tumörtillväxt på behandling med PD1-hämmare. Det gjordes genom att tumörernas dna analyserades.

Bland de 155 patienter som undersöktes såg man ett samband mellan de patienter som hade extra uppsättningar av MDM2- och MDM4-generna, som är kända för att driva cancerutveckling. Det fanns även samband med mutationer i EFGR-genen (epidermal growth factor receptor), en receptor för tillväxtfaktorer som också kopplas till cancer. I den här studien sågs dock ingen association med patienternas ålder.

Slutsatserna från båda studierna är att mer forskning behövs.

De senaste fem åren har immunterapier med PD1-hämmare revolutionerat behandlingarna för vissa cancerformer. Även om biverkningarna har varit allvarliga då tidiga läkemedel haft hög toxicitet, är den sammantagna bilden att biverkningarna ändå är milda i jämförelse med andra cancerbehandlingar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng