NT-rådet nobbar Kymriah vid diffust B-cellslymfom

NT-rådet nobbar Kymriah vid diffust B-cellslymfom

Osäkerheten kring effekten av Kymriah är alltför hög anser NT-rådet som beslutat att inte rekommenderar det.

25 jun 2019, kl 10:30
0

Som Läkemedelsvärlden skrivit tidigare har NT-rådet tidigare bett regionerna att avvakta med behandling med CAR-T-terapier i väntan på rådets bedömning.

Nu meddelar dock NT-rådet att man avråder regionerna från behandling med CAR-T-läkemedlet Kymriah (tisagenlekluicel) av diffust storcelligt B-cellslymfom. Detta sedan Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, nyligen publicerade en hälsoekonomisk bedömning av Kymriah för sjukdomen.

Diffust storcelligt B-cellslymfom anses visserligen vara en mycket allvarlig sjukdom med hög svårighetsgrad och personer med sjukdomen, som inte svarat på annan behandling, har en mycket dålig prognos.

Men den data som finns för Kymriah anses vara alltför knapphändig för att på ett säkert sätt kunna utvärdera läkemedlets effekt. I kombination med det höga priset, drygt tre miljoner kronor, konstaterar därför TLV att man inte kan göra någon uppskattning om kostnad per vunnet så kallat kvalitetsjusterat levnadsår som kan vara tillräckligt informativ för att fatta beslut utifrån.

Vad gäller det andra CAR-T-läkemedlet på marknaden, Yescarta (axikabtagenciloceucel) avvaktar NT-rådet fortfarande med rekommendationer till regionerna.

Kymriah rekommenderas dock sedan tidigare i vår för behandling av barn och unga upp till 25 år med akut lymfatisk B-cellsleukemi, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng