Novartis stängs av från japanska marknaden
Foto: Istockphoto

Novartis stängs av från japanska marknaden

Japanska myndigheter vill stänga Novartis handel under 15 dagar för uteblivna biverkningsrapporter.

4 feb 2015, kl 14:26
0

För första gången kommer den japanska hälsomyndigheten tvinga ett läkemedelsbolag till en tillfällig stängning. Enligt uppgifter i the Japan Times ska bolaget inte få bedriva handel under cirka 15 dagar.

Beslutet grundar sig på att bolaget inte i tid rapporterat 3261 fall av biverkningar som har ett samband med 26 av bolagets läkemedel på den japanska marknaden. Biverkningarna hade observerats av bolagets produktförsäljare men inte rapporterats vidare till myndigheterna. Rapportering måste ske inom 15 eller 30 dagar beroende på hur allvarliga biverkningarna är.

Händelsen är en i raden av flera skandaler som kantat bolaget i Japan. Först anklagades man för att ha manipulerat studiedata för hjärtläkemedlet Diovan och använt den falska informationen i marknadsföringen.

I april förra året framkom att Novartis inte korrekt rapporterat biverkningar av leukemiläkemedlen Tasigna och Glivec. Tio av fallen ansågs som allvarliga. Innan dess anklagades man för att ha fuskat under kliniska studier av Tasigna. I juli kom sedan en order från myndigheter om att bolaget måste skärpa upp sin verksamhet vilket nu inte tycks räckt.

Innan avstängningen verkställs ska bolaget få ge sin syn.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng