Annons

Färre ebolafall riskerar läkemedelsutvecklingen

Den positiva nyheten att ebolafallen minskar kan även leda till att utvecklingen av nya mediciner försenas.

5 feb 2015, kl 09:10
0

Annons

Samtidigt som antalet nya ebolafall minskat drastiskt i Liberia kommer de kliniska testerna av en ny tänkbar behandling att upphöra. I början av året påbörjades försök med brincidofovir mot ebola vid Läkares utan gränsers ebolacenter i Monrovia. Nu har läkemedelstillverkaren Chimerix meddelat att de drar sig ur försöken som leds av Oxfords universitet.

När antalet sjukdomsfall sjunker minskar samtidigt möjligheten att vetenskapligt visa att läkemedlet har effekt då det troligtvis måste testas på många individer.

Läkare utan gränser och Oxford universitet hade planer på att utöka försöken. Man tänkte testa läkemedelskandidaten i Sierra Leone också vilket nu alltså inte längre är möjligt efter att företaget backat.
– Det är en stor lättnad att färre patienter i Liberia insjuknar i ebola. Det är goda nyheter för människorna i Liberia som har lidit alltför länge. Samtidigt är det tråkigt att vi inte har ett slutgiltigt resultat av prövningen och fortfarande ingen effektiv behandling mot ebola, säger Bertrand Draguez, medicinskt ansvarig hos Läkare utan gränser och delaktig i prövningarna, i ett pressmeddelande.

Andra läkemedelsprövningar ska fortsätta som planerat och inkluderar det antivirala läkemedlet favipiravir i Guinea. I nästa vecka startar försök där patienter ges blodplasma från ebolaöverlevare.
– Att antalet patienter minskar betyder självklart inte att epidemin är över, säger Bertrand Draguez.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng