Annons

NOTISER

Fler nya läkemedel Under 2004 ökade såväl antalet läkemedel som fick positiva utlåtanden av EMEA:s rådgivande kommitté CHMP som antalet läkemedel som godkändes av EU-kommissionen. CHMP utgav i fjol 33 positiva omdömen, mot 24 året innan, och EU-kommissionen godkände 33 läkemedel jämfört med 19 under 2003. Betablockerare analyseras Klasseffekter av betablockerare är välstuderade. Men för […]

24 feb 2005, kl 14:45
0

Annons

Fler nya läkemedel
Under 2004 ökade såväl antalet läkemedel som fick positiva utlåtanden av EMEA:s rådgivande kommitté CHMP som antalet läkemedel som godkändes av EU-kommissionen. CHMP utgav i fjol 33 positiva omdömen, mot 24 året innan, och EU-kommissionen godkände 33 läkemedel jämfört med 19 under 2003.

Betablockerare analyseras
Klasseffekter av betablockerare är välstuderade. Men för att kunna säga något om enskilda läkemedel behövs fler analyser av studier där enskilda betablockerare utgjort förstahandsalternativet. SBU och Läkemedelsverket planerar nu att genomföra sådana analyser av samtliga befintliga betablockerare. Förhoppningsvis får man då svaret på de enskilda läkemedlens eventuella effekt eller brist på effekt på sjukdom och död.


Pfizer stämmer nätapotek

Pfizer och Microsoft ska nu tillsammans stämma de nätapotek som säljer olagliga versioner av Viagra samt de spamnätverk som för ut reklamen om läkemedlet. Det uppger nättidningen Säkerhet.


Få arbetslösa

Arbetslösheten bland farmacevter fortsätter att vara låg. I slutet av 2004 var 32 (0,6 procent) av medlemmarna i Sveriges Farmacevtförbund utan arbete. De flesta av dem, 28 stycken, bor i Stockholms och Uppsala län. Bland kvinnorna, 87 procent av medlemmarna, är andelen arbetslösa ungefär dubbelt så hög som bland männen.


Sjukvårdskostnader ger personlig konkurs

Närmare hälften av alla personliga konkurser i USA under 2001 berodde på sjukvårdskostnader. Det visar en studie vid Harvard Law School i Boston, USA, på 1 771 personer som gått i personlig konkurs.
Det totala antalet personliga konkurser i USA uppgick till 1,5 miljoner; 3,6 gånger fler än år 1980. Däremot förekom 23 gånger så många sjukvårdsrelaterade konkurser år 2001 jämfört med 1980. Många av de som gick i konkurs hade privat sjukförsäkring när de blev sjuka, men förlorade försäkringen när de inte längre kunde arbeta.


Två Vioxx-skadestånd

Två av de hittills cirka 60 patienter som anser sig ha fått hjärtinfarkt eller stroke som en följd av Vioxx-behandling har fått ersättning från Läkemedelsförsäkringen.
? Förutom dessa patienter har hittills 20-30 patienter till begärt skadestånd för mer diffusa besvär, säger Sonia Engdahl på försäkringsbolaget Zürich, som behandlar skadeärendena.
? Då har det handlat om åkommor, som yrsel och huvudvärk som man kopplar till Vioxx.


Nytt rekordår för TBE

Under 2004 rapporterades 185 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, till Smittskyddsinstitutet. 172 har troligen smittats i Sverige. Det är det högsta antalet sedan TBE började uppmärksammas på 50-talet. De flesta, 54 procent, har smittats i Stockholms, Södermanlands och Upplands kusttrakter.


Hög antibiotikakonsumtion i södra Europa

Enligt belgiska forskare orsakar överförskrivning av antibiotika i Spanien, Grekland, Italien, Portugal och Frankrike hög grad av antibiotikaresistens.
I en av de första jämförande studierna av antibiotikaanvändning i Europa fann forskarna förutom den höga användningen i Sydeuropa att det också hade skett en ökning i många länder i Östeuropa.
I Sverige, Norge och Danmark, med den lägsta antibiotikaanvändningen, observerades nästan ingen resistensutveckling, enligt undersökningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng