Annons

Norska politiker vill ha apoteksrecept

Den borgerliga oppositionen i Norge föreslår nu att vissa läkemedel ska kunna säljas med så kallade apoteksrecept. Något Apoteksforeningen också argumenterar för.

22 nov 2011, kl 11:32
1

Annons

Den norska apoteksföreningen har sedan en tid arbetat för att vissa receptbelagda läkemedel ska kunna rekvireras och expedieras på vad man kallar apoteksrecept, det gäller till exempel medel mot ögoninfektioner, svampinfektioner i slidan, vissa allergier, akuta preventivmedel samt en del läkemedel till djur. Föreningen har räknat ut att det norska samhället skulle spara in mycket arbetstid för läkare och föräldrar om apotek kunde expediera receptbelagda läkemedel mot konjunktivit som ett exempel.

Och nu har föreningen
fått med sig den borgerliga oppositionen. Fremskrittspartiet, Høyre och Kristerlig Folkeparti har nu lagt ett förslag om att regeringen ska utreda möjligheten för en ny kategori läkemedel som gör det möjligt för apotekare att rekvirera och expediera vissa receptbelagda läkemedel.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Förslaget är ett steg i rätt riktning. Modellen skall givetvis ske i nära samarbete med vården och förskrivarna, så att “förskrivningen” kan ske med kvalitet och säkerhet i behåll. Sätter apoteken som en hälso- och sjukvårdsaktör i fokus.