Annons

Norska patienter blandar själva medicinen

Genom att låta patienter med reumatism själva blanda ihop sina TNF-hämmare räknar norska myndigheter med att spara cirka 70 miljoner norska kronor per år.

12 nov 2012, kl 15:47
0

Annons

Vid en upphandling i Norge förra året erbjöd läkemedelsföretaget Pfizer en billigare variant av TNF-hämmaren etanercept, Enbrel. Varianten innebar att patienten själv blandar det pulver och vätska som ska fylla en spruta.

– Genom att patienten utför den här enkla operationen minskas kostnaden per patient med ungefär 30 000 norska kronor om året, säger Torfinn Aanes chef för den myndighet som står för upphandlingen, Legemiddelinnkjøpssamarbeid, till norska Dagens Medisin.

Enligt Torfinn Aanes har såväl patienter som läkare varit villiga att använda sig av den här billigare varianten av Enbrel.

Norgechefen för Pfizer säger till tidningen att man är glad över att kunna erbjuda en variant av Enbrel som gör det möjligt för fler patienter att behandlas.

I Sverige är det i nuläget inte aktuellt med att erbjuda den här beredningen som man blandar själv till ett lägre pris, enligt Helene Bolinder som är Pfizers specialist på reumatologi.

Den finns att köpa, men har då samma pris som en förfylld spruta.

– I Norge har man gjort en upphandling från Pfizer, och det är det som sänker priset, egentligen inte att man blandar själv. Något liknande planeras inte i Sverige, så vitt vi vet. Men upphandlingar av alla möjliga dyra läkemedel förekommer dock i vissa landsting, menar Helene Bolinder.