Norrmän köper smärtstillande i handeln och nikotinmedel på apotek

Försäljningen av receptfria läkemedel i butiker och bensinstationer i Norge verkar ha stabiliserat sig på ungefär 40 procent av den totala omsättningen. Det visar ny statistik från det norska folkhälsoinstitutet.

2 okt 2007, kl 15:00
0

Dagligvaruhandelns andel av den receptfria försäljningen av smärtstillande medel, nässpray, nikotinmedel, syrehämmande medel och hostmediciner har ökat starkt sedan försäljningen släpptes fri i Norge 2003. På de senaste två åren har andelen ökat från 31 procent till 41 procent. Men nu tycks det som ökningen stannat av, och stabiliserat sig på 40 procent visar siffror från Folkehelseinstitutet.

Men det är
stora variationer mellan olika varugrupper. Mest säljer handeln av paracetamol och ibuprofen, där man idag står för 60 procent av den totala försäljningen.
Försäljningen av nikotinmedel, som i mars 2008 också släpps fri i Sverige, sker fortfarande främst på de norska apoteken. Dagligvaruhandeln har bara 17 procent av den försäljningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng