Barnmorskor får skriva ut spermiedödande gel

I februari avregistrerades marknadens enda spermiedödande vaginalgel. Som ersättning specialtillverkar Apoteket en vaginalgel med samma substans, nonoxynol, som går att förskriva på recept som ex tempore-läkemedel. Nu får gelen skrivas ut av barnmorskor.

2 okt 2007, kl 18:12
0

Annons

Den receptfria spermiedödande vaginalgelen Gynol-Plus avregistrerades i februari. Utan spermiedödande gel försämras effektiviteten av pessar som preventivmetod.
Som ersättning finns nu extemporeberedningen Nonoxynol. Den typen av specialtillverkade läkemedel måste skrivas på recept, och hittills endast av läkare.

Men nu har Läkemedelsverket ändrat i förskrivningsrätten så att även barnmorskor får skriva ut spermiedödande medel för utvärtes bruk. Det är rimligt eftersom det nästan uteslutande är barnmorskor som provar ut och ger råd om pessar, konstaterar Läkemedelsverket.

De nya reglerna trädde i kraft den första oktober. Förskrivningen av Nonxynol 2 % vaginalgel görs på vanlig receptblankett eller e-recept.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng