Annons

Nikotinplåster ger stöd för motivationen

En amerikansk studie visar att rökare som använder nikotinplåster i större utsträckning fortsätter sina ansträngningar att sluta röka efter enstaka återfall än personer som behandlas med placeboplåster.

26 apr 2006, kl 12:33
0

Annons

De 324 rökarna i studien använde antingen ett nikotinplåster som var 2/3 starkare än de idag marknadsförda eller placeboplåster. Försökspersonerna registrerade i små elektroniska dagböcker exakt när de blev röksugna samt om och när de tog en cigarett. Resultatet visar att de som fått aktivt plåster var fyra till sex gånger mindre benägna att fuska upprepade gånger och till slut återgå till sina gamla rökvanor än personerna i placebogruppen.

Den amerikanske psykologen Saul Shiffman vid universitetet i Pittsburgh, USA, som lett studien menar att resultaten också ger ökad kunskap om olika faser av rökavvänjning och hur de bäst hanteras. Han menar att man inte ska ge upp efter enstaka återfall utan att fortsätta med plåstret.

För de som försöker sluta idag är budskapet enkelt; använd nikotinplåster och om du får återfall behåll plåstret på. Studien, Analyzing Milestones in Smoking Cessation, kommer att publiceras i tidskriften Journal of Consulting and Clinical Psychology den andra maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng