Annons

Nexium blir av med subventionen

TLV har beslutat att dra in subventionen för Nexium. Skälet är att det finns andra lika bra protonpumpshämmare som är betydligt billigare.

20 okt 2010, kl 13:02
2

Beslutet att dra in subventionen för Nexium kommer enligt TLV:s beräkning att frigöra cirka 150 miljoner kronor om året. Redan 2006 konstaterade TLV att Nexium inte var kostnadseffektivt och rekommenderade det som   andrahandsbehandling. Men användningen är i stort densamma idag som för fyra år sedan. Och nu dras subventionen in.

? Nexium är idag den enda protonpumpshämmaren som är original på den svenska marknaden. Priset är sex gånger högre än övriga protonpumpshämmare med samma effekt, säger överläkaren Daniel Schmidt, ledamot i Stockholms läns läkemedelskommitté.
? Eftersom läkemedlet inte har någon bättre effekt än de betydligt billigare finns det ingen anledning att Nexium rabatteras av samhället, anser han.

Att TLV
nu drar in subventionen kan tyckas vara i sista minuten. Patentskyddet har försvagats. Och även om Astrazeneca lyckats skjuta upp generikaföretagens försäljning så förväntas kopiorna vara på väg in.
? Ja egentligen borde indragningen av subventionen gjorts tidigare tycker Daniel Schmidt.

Den indragna subventionen gäller från 15 januari nästa år.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag har GERD-refluxsjukdom! Jag är opererad två gånger-83 och-86, med två olika typer av plastiker, Hill, och den senaste ad modum Nissen. Jag har också Ehlers-Danlos syndrom -en sällsynt bindvävsdefekt (se Socialstyrelsens hemsida “sällsynta diagnoser”) – vilket innebär att det som åtgärdas operativt i min kropp inte alltid håller pga skör bindväv,och jag har åter reflux sedan ett antal år. En ny operation orkar jag inte med och jag medicinerar med Nexium, som har varit effektivast av alla de olika syradämpare jag har provat, samt Novalucol vid akut halsbränna, och Gaviscon till/under natten för att slippa få ner maginnehåll i luftstrupen.(plus sova i lutande ställning) Jag måste ha denna kombinationsbehandling för en dräglig livskvalitet! Dessa tre läkemedel kompletterar varandra! Jag har genomlevt att först subventionen för Novalucol försvann, därefter för Gaviscon. Allt blev genast mycket dyrare för mig och min handikappersättning ersätter inte den fördyringen, eftersom de inte finns med på subventionslistan när F-kassan handlägger min ansökan om handikappersättning. Och nu skall då subventionen på Nexium försvinna! VARFÖR skall det bara sparas på dem som har olika typer av handikapp? Varför finns inte subventionen kvar för dem som kan bevisa att de har behov av denna kombibehandling?
    Och jag är inte den enda som har det såhär! Både mina medkamrater i Ehlers-Danlos Riksförbund och i Riksförbundet för Mag-och Tarmsjuka har reagerat som jag med sorg, ilska och bestörtning! Vi anser att nu får det vara nog! Sluta spara på oss och höj istället skatten mångdubbelt mer än vad regeringen gjort för dem som använder tobak, alkohol, godis/socker, chips, spel, mm som ingen behöver! Lägg sedan dessa pengar där de behövs för dem som är svagast i samhället! På så sätt minskas “utanförskapet” när livskvaliteten ökas och man kan prestera bättre!

    Vänliga hälsningar/Birgitta

  2. Då man godkänner ett patent, bedömer man höjden (innovationens betydelse) av patent. Om höjden är höj nog får man patent. Då AstraZeneca har fått patent har alla patentverk i världen bedömt att höjden är nog. TVL tycks veta bättre.