Nano-antikroppar stoppar coronaviruset i labbförsök
Forskarna har byggt ihop nano-antikroppar (i grönt och rött) som binder till två olika ställen på det nya coronavirusets spikprotein. Foto: Hrishikesh Das, Hällberg lab, Karolinska institutet.

Nano-antikroppar stoppar coronaviruset i labbförsök

Forskare utvecklar nya små antikroppar som hindrar viruset sars-cov-2 från att ta sig in i mänskliga celler.

13 jan 2021, kl 09:34
0

Martin Hällberg

Martin Hällberg. Foto: Ulf Sirborn

Forskare vid Karolinska institutet är med och utvecklar mycket små antikroppar, nano-antikroppar, som kan ha potential att bli en behandling mot covid-19. Forskningen är ett samarbete mellan de svenska forskarna och kollegor i Tyskland och USA.

I en studie publicerad i Science beskriver forskarna de nya nano-antikropparna. I försök på odlade mänskliga celler stoppade antikropparna effektivt viruset sars-cov-2. De blockerar det ytprotein, spikeproteinet, som viruset använder för att binda till värdcellen och kunna infektera den.

– Det som är speciellt här är att vi har byggt ihop nano-antikroppar som binder till två olika ställen på virusets spikprotein. Kombinationsvarianten binder in bättre än enskilda nano-antikroppar och blockerar väldigt effektivt virusets förmåga att spridas mellan mänskliga celler i provrörsförsök, säger Martin Hällberg, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Den kombinerade nano-antikroppen fungerade dessutom även när den testades på en virusvariant som muterar extremt snabbt.

– Det betyder att risken är liten att viruset skulle bli resistent mot den här nano-antikroppen, säger Martin Hällberg.

Nano-antikropp från lamadjur

Forskarna framställde nano-antikroppar genom att vaccinera alpackor och lamor med coronavirusets spikeprotein. Dessa djurs immunförsvar producerar naturligt både vanliga antikroppar och nano-antikroppar. Forskarna valde ut fyra av de nano-antikroppar som djuren bildade och som visade sig kunna blockera virusets förmåga att sprida sig bland mänskliga odlade celler.

I nästa steg använde de så kallad kryoelektronmikroskopi för att i detalj studera hur de olika nano-antikropparna band till virusets spikeprotein. Tack vare den strukturella kunskapen kunde de föreslå lämpliga proteinlänkar för att binda samman olika nano-antikroppar till intressanta kombinationer.

Kan bli komplement till vaccin

Enligt forskarna kan nano-antikroppar fungera bättre som läkemedel än vanliga antikroppar. Bland annat eftersom de är stabilare och lättare att producera kostnadseffektivt i stor skala. Forskarna hoppas att deras nano-antikroppar ska kunna utvecklas till en läkemedelsbehandling som komplement till vaccinering mot covid-19.

– Den skulle kunna användas kliniskt för redan sjuka, eller förebyggande av personer som av någon anledning inte kan vaccineras, eller som har ett nedsatt immunförsvar och därför kanske inte bildar ett tillräckligt starkt immunsvar efter en vaccinering, säger Martin Hällberg.

Forskningen har finansierats med stöd från Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, samt av forskningsfinansiärer från Tyskland och USA.

Forskarna bakom studien har lämnat in patentansökningar kopplade till nano-antikropparna. Två av forskarna är också medgrundare till företaget Dioscure therapeutics, som kommer att testa antikropparna vidare i kliniska studier med site på en kommersialisering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng