Annons

Myter om urinvägsinfektion avlivades på Riksstämman

Hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion och det finns en mängd tips på hur detta ska undvikas. De flesta tipsen är dock inte mycket att ha.

29 nov 2007, kl 11:36
0

Annons

Malin André, allmänläkare vid lasarettet i Falun, berättade vid en presskonferens på läkarstämman att det finns många myter om urinvägsinfektioner. Till exempel ökar inte risken för infektion av att sitta på något kallt eller av att använda för trånga byxor. De enda faktorerna som säkert ökar risken är sex och pessar med spermiedödande medel. Dessutom finns en ärftlig komponent.

Att C-vitamin fungerar mot urinvägsinfektion stämmer inte och några starka belägg för att tranbärsjuice skulle göra det finns inte heller, sa Malin André som hänvisade till Läkemedelsverkets riktlinjer från i våras.
Däremot är antibiotika bevisat effektivt. Cirka 30 procent blir besvärsfria inom en vecka utan antibiotikabehandling, men med läkemedel försvinner infektionen snabbare.

Under stämman hölls också ett seminarium om Läkemedelsverkets riktlinjer för behandling av urinvägsinfektion med titeln ?Blåskatarrr, en besvärlig bagatell??. Förstahandsläkemedel idag är pivmecillinam och nitrofurantoin. Bakterier som inte orsakar symtom ska inte behandlas förutom under graviditet.