MS-läkemedel jämförda

En öppen studie i USA tyder på att det kan vara skillnad i antalet skov vid MS beroende på vilket interferonpreparat som används.

19 jun 2001, kl 18:35
0

Annons

Resultat från kliniska studier indikerar att det kan finnas en skillnad i effekt för nya immunmodulerande läkemedel vid multipel skleros (MS). Det finns tre interferonpreparat på marknaden och man har inte tidigare jämfört de konkurrerande preparaten i samma studie.

Läkare vid universitetssjukhuset i Detroit, USA, har genomfört en öppen ickerandomiserad studie på 156 patienter med MS som inte tidigare hade fått behandling för sjukdomen. Studien publicerades nyligen i European Journal of Neurology (2001;8: 141).

I studien jämfördes effekten av interferon-beta 1a (Avonex), interferon-beta 1b (Betaferon) och glatiramer- acetat (Copaxone) på återfallsfrekvens vid MS. Copaxone finns än så länge bara som licenspreparat i Sverige.

Resultatet visar att jämfört med obehandlade patienter hade de som behandlats med interferon-beta1b eller glatiramer en signifikant reducering av antalet skov, men inte de som behandlats med interferon-beta1a. Forskarna uppskattade den procentuella minskningen i skovfrekvens med 23 procent för interferon-beta 1a, 43 procent för interferon-beta 1b och 38 procent för glatiramer.

Läkarna påpekar att det faktum att studien var icke-randomiserad och öppen är en begränsning, men att meningen var att metoden skulle återspegla klinisk praxis.
Professor Tomas Olsson vid neurologiska kliniken, Karolinska sjukhuset i Stockholm, säger att det har riktats mycket kritik mot upplägget i den aktuella studien och att fler jämförande studier är på gång.

? Den allmänna uppfattningen är att interferonpreparaten är likvärdiga. Sen kan det vara skillnader i antalet skov under första årets behandling för de olika preparaten som också visades i studien, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng