MP föreslår gratis p-piller i hela landet

Miljöpartiet vill att preventivmedel ska vara gratis för unga kvinnor i hela landet.

15 aug 2014, kl 11:03
3

Foto: MSD

Idag har landstingen olika regler för subvention av preventivmedel för unga kvinnor. Trots att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tagit fram en rekommendation för en gemensam modell för preventivmedelssubvention har många landsting ett år senare fortfarande inte infört den. Enligt rekommendationen skulle kvinnor under 26 år betala maximalt 100 kronor per år för de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna.

Nu föreslår Miljöpartiet att p-piller, p-stavar och spiraler ska vara gratis för alla kvinnor under 26 år oavsett var de bor i Sverige. Miljöpartiet hoppas att det skulle leda till färre aborter och bättre hälsa.
– Det handlar inte om att vi tycker att alla tjejer ska käka mer hormoner, utan att unga personer i Sverige får tillgång till preventivmedel som passar dem, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, till Sveriges Radio P3 Nyheter.

Miljöpartiet räknar med att förslaget skulle kosta 236 miljoner kronor per år. Förslaget omfattar inte kondomer eftersom det redan är gratis.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng