Astrazenecas preparat bra mot gikt

En kombinationsbehandling mot gikt gjorde att fler patienter nådde sina målnivåer för urinsyra.

15 aug 2014, kl 10:39
1

Astrazenecas kombinationsbehandling mot gikt har visat goda resultat i tre placebokontrollerade fas III-studier. I studierna CLEAR1 och CLEAR2 studerades substansen lesinurad i kombination med xantinoxidashämmaren allopurinol hos patienter med kronisk gikt som inte nått målnivå av urinsyra enbart med behandling av allopurinol. Patienterna fick antingen 200 mg eller 400 mg lesinurad tillsammans med 80 mg allopurinol en gång om dagen, eller placebo och allopurinol. Bland de patienter som fick kombinationsbehandlingen hade fler nått målnivåer på mindre än 6.0 mg/dL urat efter sex månader än bland dem som enbart fick allopurinol.

I studien CRYSTAL testades lesinurad 400 mg tillsammans med febuxostat 80 mg en gång om dagen. Även där nådde fler patienter målnivå på lägre än 5.0 mg/dL urat efter sex månader än de patienter som enbart fick febuxostat. I gruppen som fick 200 mg lesinurad var skillnaden inte statistiskt säkerställd. 

De vanligaste biverkningarna var infektion i övre luftvägarna, förkylning och ryggont. Förekomsten av njurrelaterade biverkningar var desamma för placebo i grupperna som fick lesinurad 200 mg, men högre för gruppen som fick 400 mg lesinurad. Astrazeneca meddelar att en fullständig säkerhetsbedömning för de tre studierna pågår och kommer att presenteras senare i år.

Astrazenecas forskningschef Briggs Morrison påpekar i ett pressmeddelande att gikt är en allvarlig kronisk inflammatorisk sjukdom och att mellan 40-70 procent av giktpatienterna inte når målnivåerna för urat med dagens standardbehandling.

Astrazeneca har också meddelat att man påbörjar fas III-studier på tralokinumab mot svår astma. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Den viktigaste slutsatsen av AZ presmedelande var att AZ avser att skicka in en marknadsansökan på 200 mg lesinurad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng