?Motiverande samtal är en grannlaga uppgift?

Apoteket har redan haft en kampanj med att kolla folks blodtryck. Det gick inte så bra. Många blev uppskrämda i onödan och ringde oroligt till vårdcentraler för att få en snabb läkartid för en blodtrycksstegring som i bästa fall krävde livsstilsförändringar i 6-12 månader enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Nu har Apoteket begärt extra pengar för att […]

22 maj 2006, kl 14:59
0

Apoteket har redan haft en kampanj med att kolla folks blodtryck. Det gick inte så bra. Många blev uppskrämda i onödan och ringde oroligt till vårdcentraler för att få en snabb läkartid för en blodtrycksstegring som i bästa fall krävde livsstilsförändringar i 6-12 månader enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Nu har Apoteket begärt extra pengar för att utvidga sin verksamhet med nya områden inom hälso- och sjukvård. Motiverande samtal i samband med rökavvänjning är en grannlaga uppgift även för erfarna yrkesutövare inom sjukvården och kräver förutom gedigna psykologiska kunskaper återkommande, förtroendefulla kontakter. Har staten pengar över, så borde de satsas på primärvården för ökad utbildning inom motiverande samtal. Sedan är det förstås värdefullt om apotekspersonalen kan ingående informera om de olika nikotinersättningsmedlen när patienten kommit så långt att ha beslutat sig för att gå till Apoteket.
Nej då… Skomakare, bliv vid din läst!

Laszlo Sinkvist
Allmänläkare & verksamhetschef, Vårdcentralen Östertull, Norrköping

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng