Annons

Pressklipp – Placebo är inte magi

Placebo är inte magi (MEDICINSK VETENSKAP) Placebo i sig är ett svagt behandlingsmedel. Det är först i kombination med läkemedel eller annan behandling som placeboeffekten blir verkningsfull. Det säger professor David Ingvar i en intervju i Medicinsk Vetenskap. Det handlar om en interaktion mellan läkemedel och placebo. Patientens förväntan kan påverka till exempel immunförsvaret så […]

22 maj 2006, kl 14:55
0

Annons

Placebo är inte magi
(MEDICINSK VETENSKAP)
Placebo i sig är ett svagt behandlingsmedel. Det är först i kombination med läkemedel eller annan behandling som placeboeffekten blir verkningsfull. Det säger professor David Ingvar i en intervju i Medicinsk Vetenskap.
Det handlar om en interaktion mellan läkemedel och placebo. Patientens förväntan kan påverka till exempel immunförsvaret så att det så att säga ?står öppet? för läkemedlet.

Finsk hälsokaka
(VÅR FÖDA)
Också i Finland äter man snabbmat och sitter framför datorn och teven. Fetman breder ut sig och man rör sig mindre än för bara några år sedan.
Därför har man tagit fram ?motionskakan? eller Physical Activity Pie?. Det är en lättbegriplig modell för att vanliga människor ska kunna uppnå bättre hälsa och livsstil.
Här handlar det om att röra på sig i vardagen, med trädgårdsarbete, storstädning, promenader etc.
En poäng med att fokusera på vardagsmotion är att fysiskt inaktiva människor lättare kan motiveras att förändra sin livsstil.

Farlig stjärnglans?
(FARMACI)
Läkemedelsindustrin och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA är överens om att inget bidrar så bra till att göra en produkt känd som en ?bigger-than-life-star?. I den danska farmacevttidskriften redogör man för den amerikanska diskussionen i ämnet.
Representanter för FDA pekar på risker med att kända personer bidrar till att vilseleda allmänheten. Ett varnande exempel är den olympiska skridskoåkerskan Dorothy Hamill. När hon gjorde reklam för Vioxx ökade försäljningen markant på den amerikanska marknaden hävdar kritiker. Det var förstås innan medicinens biverkningar blev kända. Andra hävdar att man inte ska skjuta på budbäraren, utan fokusera på budskapet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng