Annons
Modernas vaccin kan bli godkänt för ungdomar
Att ta vaccin i samma arm ger bättre skyddd. Foto: Istock

Modernas vaccin kan bli godkänt för ungdomar

Läkemedelsbolaget ansöker om villkorat godkännande av sitt covid-19-vaccin för 12-17-åringar i EU och Kanada.

8 jun 2021, kl 11:47
0

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna har lämnat in två ansökningar om att få sitt covid-19-vaccin villkorat godkänt för ungdomar i EU och Kanada. Inom kort planerar företaget även att ansöka om nödgodkännande i USA.

Modernas vaccin effektivt i studie

Modernas covid-19-vaccin är i dag godkänt för personer från 18 år och uppåt, men nu ansöker bolaget alltså om att det ska godkännas även för ungdomar mellan 12 och 17 år i EU och Kanada.

I en studie som har gjorts ungdomar mellan 12 och 17 år i USA observerades inga fall av covid-19 hos de 2 500 deltagare som hade fått två doser av vaccinet. Inga betydande säkerhetsproblem sågs, och majoriteten av de biverkningar som identifierades var milda eller måttliga. I studien ingick totalt 3 732 ungdomar.

– Vi är glada att Modernas vaccin var mycket effektivt för att förhindra covid-19 och sars-cov-2-infektion hos ungdomar. Vi har ansökt om ett villkorligt marknadsföringsgodkännande hos den europeiska läkemedelsmyndigheten och vi kommer att ansöka om ett tillstånd för akut användning hos amerikanska FDA och tillsynsmyndigheter runt om i världen för denna viktiga yngre befolkning. Vi är fortsatt engagerade i att göra vår del för att hjälpa till att avsluta covid-19-pandemin, säger Modernas vd Stéphane Bancel i ett pressmeddelande.

Annat vaccin redan godkänt för ungdomar

Under den senaste tiden har covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech godkänts för ungdomar mellan 12 och 16 år Kanada och USA, som också har påbörjat vaccineringen i denna åldersgrupp. Nyligen godkändes Pfizers vaccin också i EU, där länderna i nuläget har olika rekommendationer.

I en rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC framgår bland annat att Danmark, Finland och Portugal planerar att vaccinera alla personer i åldrarna 16 till 17 år.

Sverige har ännu inte tagit något beslut om vaccinering ska rekommenderas till alla ungdomar. I dag finns dock en rekommendation om att vaccinera 16-17-åringar med vissa underliggande sjukdomar. Även länder som Estland, Malta, Nederländerna och Norge gör på detta sätt, enligt ECDC:s rapport.

Etisk diskussion

Det finns många etiska frågor om huruvida barn ska vaccineras mot covid-19 eller inte. Debatten handlar bland annat om att barn i de allra flesta fall inte blir svårt sjuka, samt att det ännu finns för lite underlag som visar att vaccinen är säkra för barn.

Dessutom finns en pågående internationell diskussion om hur prioriteringen och fördelningen av covid-19-vaccin i världens länder ska gå till. Världshälsoorganisationen, WHO, har gått ut med rekommendationer att vaccindoser i första hand ska gå till vuxna och riskpatienter i fattigare länder, i stället för till friska barn i den rika delen av världen.

– Denna etiska diskussion kring vilka som ska prioriteras för vaccination måste man också ta hänsyn till. Att riskgrupper i fattigare länder bör gå före är ett är ett tungt vägande argument, har Per Brolin vid Barnläkarföreningen tidigare sagt till Läkemedelsvärlden.