Misshandlade barn får ryggvärk som vuxna

I en fall-kontroll-studie av 67 patienter med handikappande kronisk ryggvärk jämförda med 67 matchade kontroller fann man en klart signifikant koppling mellan ryggvärken och fysiska eller sexuella övergrepp i patienternas barndom.Det var 2,5 gånger vanligare att patienterna med ryggvärk blivit fysiskt misshandlade och 3 gånger vanligare att de blivit utsatta för sexuella övergrepp jämfört med […]

11 jul 2002, kl 18:12
0

Annons

I en fall-kontroll-studie av 67 patienter med handikappande kronisk ryggvärk jämförda med 67 matchade kontroller fann man en klart signifikant koppling mellan ryggvärken och fysiska eller sexuella övergrepp i patienternas barndom.
Det var 2,5 gånger vanligare att patienterna med ryggvärk blivit fysiskt misshandlade och 3 gånger vanligare att de blivit utsatta för sexuella övergrepp jämfört med kontrollgruppen. Starkast var dock kopplingen för de patienter som både blivit misshandlade fysiskt och sexuellt då dessa var 3,5 gånger vanligare i ryggvärksgruppen.
Forskaren William D Hammond vid Rollins school of public health i Atlanta, USA menar att detta bevisar att ickebiologiska faktorer spelar en roll vid utvecklandet av kronisk värk.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng