Minskade saltupptaget i tarmen

En läkemedelskandidat som minskar saltupptaget kan bli en framtida behandling för njursjuka.

13 mar 2014, kl 14:25
0

Tenapanor är en läkemedelskandidat som blockerar NHE3, en transportör för natriumjoner. I en studie i Science Translational Medicine har tenapanor visat effekt både på råttor och människor. 

När läkemedelskandidaten gavs till friska försökspersoner minskade utsöndringen av natrium i urinen med 20 till 50 mmol per dag. En motsvarande ökning sågs i avföringen hos försökspersonerna.

I försök på råttor med högt blodtryck på grund av högt saltintag gavs tenapanor tillsammans med ACE-hämmaren enalapril. Det visade sig att kombinationsbehandlingen sänkte blodtrycket mer än läkemedlen var för sig. Kombinationsbehandlingen minskade också mängden albumin i urinen, vilket är en markör för njursjukdom. 

Forskarna menar att tenapanor kan vara en framtida behandling av njursjukdom och hjälpa patienter att hålla koll på natriumnivåerna, eftersom det är vanligt att få i sig för mycket salt.  

Företaget Ardelyx har licensierat tenapanor till Astrazeneca som planerar fas II-studier på patienter med njursvikt, kronisk njursjukdom och patienter med IBS-C. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng