Annons

Miljöpartist vill ha barn-Fass

Sverige bör införa en informationsbas för barnläkemedel motsvarande Fass anser miljöpartisten Agneta Luttropp.

11 jan 2013, kl 09:45
0

Annons

Även för äldre läkemedel bör det införas krav på dokumentation om effekt och säkerhet. Det anser riksdagsledamoten Agneta Luttropp (MP) som vänt sig till socialminister Göran Hägglund i frågan.

Agneta Luttropp skriver att miljöpartiet sedan länge sett att det finns ett dåligt skydd när det gäller barn och läkemedel.
– Jag tycker att även äldre redan godkända läkemedel ska vara tvungna att dokumenteras vad gäller effekt, dos och säkerhet för barn på samma sätt som nya läkemedel. Det bör göras kliniska studier på dessa, i alla fall de som idag förskrivs till barn.

Riksdagsledamoten efterlyser ett motsvarande barn-Fass med information om läkemedelsbehandling av barn, liknande något som finns ibland annat USA och Storbritannien. Hon tar upp den informationsdatabas som finns på Astrid Lindgrens barnsjukhus, EPED, som ett gott exempel.
– Det är lätt att det blir fel när man ska göra om dosen från en vuxen till att passa barnet. Den enorma ökningen vi ser av vissa läkemdel till barn visar att detta är extra viktigt, säger Agneta Luttropp.

Artikeln uppdaterad 11 januari 12.30.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng