Mikronålar nytt sätt att ge antibiotika vid hudinfektion
Mikronålsplåstret. Foto: Jill Ziesmer.

Mikronålar nytt sätt att ge antibiotika vid hudinfektion

Svenska forskare utvecklar ny teknik som kan förebygga antibiotikaresistens och minska biverkningar.

12 maj 2021, kl 08:15
0

Annons
Georgios A. Sotirou.

Georgios A. Sotirou. (Privat foto)

Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat ett plåster med mikronålar som kan tillföra antibiotika direkt i huden. Den nya tekniken kan bli en  lösning på de svåra problem som finns vid behandling av hud- och mjukdelsinfektioner med metillicinresistenta stafylokocker, Staphylococcus aerus, MRSA.

Plåster med mikronålar

Infektioner med MRSA är potentiellt dödliga. För att häva dem ger man ofta injektioner av antibiotikumet vankomycin direkt i blodet. Men den behandlingsmetoden ger både hög biverkningsrisk och kan främja utvecklingen av vankomycinresistenta bakteriestammar bland annat på grund av låg läkemedelskoncentration i huden.

Anledningen till att läkemedlet inte ges lokalt är att det har svårt att tränga in i huden. Det ges inte heller oralt eftersom tarmen tar upp antibiotikumet dåligt.

För att kunna tillföra vankomycin lokalt i det infekterade hudområdet utvecklade forskarna vid Karolinska institutet ett mikronålsplåster. Det bär på pyttesmå nålar tillverkade av en polymer som är fylld med vankomycin. Forskarna utvecklade och utvärderade tekniken i en studie som har publicerats i tidskriften Advanced materials technologies.

Plåstret placeras på huden i det infekterade området. De knappt synliga mikronålarna har en bas som bara är 0,2 millimeter bred. Denna storlek gör att de inte når smärtreceptorerna så att behandlingen blir relativt smärtfri.

Kan ge ”drastisk förbättring”

I studien undersökte forskarna mikronålarnas förmåga att tränga in i hudvävnad från gris och människa. Resultaten visade att nålarna effektivt levererade läkemedlet ner i huden och signifikant minskade mängden MRSA-bakterier.

– Om den här medicintekniska produkten når klinik kan den totalt förändra hur hudinfektioner med potentiellt dödliga bakterier behandlas, med en drastisk förbättring av patienternas livskvalitet, säger i ett pressmeddelande studiens sisteförfattare Georgios Sotirou,  ansvarig forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska institutet.

Forskarna kommer nu att fortsätta utvärdera mikronålarnas prestanda i djurmodeller av MRSA-hudinfektion. Nästa steg är sedan att vidareutveckla produkten så att den utövar antimikrobiell aktivitet genom flera olika mekanismer.

Mikronålar används redan kliniskt för att administrera vacciner och det finns många pågående kliniska prövningar för andra användningsområden, som behandling av diabetes, cancer och neuropatisk smärta.

– Mikronålar för leverans av antibiotika är ett nytt forskningsområde, men den framgångsrika användningen av mikronålar i andra syften ger hopp om att antibiotika i mikronålar kan öppna för nya sätt att behandla hudinfektioner, säger Georgios Sotiriou.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng