Mer forskning krävs om defibrillatorer

Små studier pekar på att implanterbara defibrillatorer ökar överlevnaden för hjärtpatienter jämfört med medicin. Dock krävs mer forskning för att avgöra vilken den bästa förebyggande behandlingen är.

9 okt 2015, kl 10:05
0

Annons

Utredare vid Coachrane ville undersöka för- och nackdelar med implanterbara defibrillatorer jämfört med medicinsk behandling för att förhindra plötslig hjärtdöd hos personer med ärvda hjärtrytmstörningar.

Två kliniska studier där människor slumpmässigt delades in i grupper tittade Cochranes grupp närmare på. 86 vuxna deltog och i båda studierna jämfördes implanterbara defibrillatorer med medicinsk behandling hos personer med Brugadas syndrom, som redan överlevt plötsligt hjärtstopp. Brugadas syndrom är en sällsynt hjärtsjukdom som ger arytmier. Studierna är små och genomfördes av samma forskare från Thailand och finansierades genom ett teknikföretag. Nästan alla deltagare, 98 procent, var män med en medelålder på 44 år.

Resultaten visade att alla dödsfall, oavsett orsak, var lägre hos personer som fått implanterad defibrillator. Andelen biverkningar var också högre hos de med defibrillatorer. De fick felaktiga chocker från defibrillatorerna vilket ledde till att enheterna programmerades om.

Slutligen kom Cochranes forskare fram till att det finns för lite forskning på området och att det krävs fler studier för att bestämma vilken behandling som är optimal för dessa patienter. Även om resultatet visade att defibrillatorerna ökade antalet överlevande var studierna så pass små att det inte går att dra några slutsatser av den stora omfattningen av effekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng