Snabb rekommendation av nya cancerläkemedel

Nu rekommenderas landstingen att i första hand använda nivolumab mot malignt melanom.

9 okt 2015, kl 10:38
0

Annons

I dag skickar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, via deras NT-råd ut rekommendationen till landstingen. Det är endast tre månader efter att de två nya cancerläkemedlen nådde den svenska marknaden.

I september uppmanades landsting temporärt att använda Opdivo, nivolumab, vid behandling av malignt melanom. Patienter som tidigare fått behandling med Keytruda, pembrolizumab, inom ramen för kliniska studier fick rådet att de bör fortsätta sin behandling. I övrigt avråddes behandling med Keytruda tills att NT-rådet har förnyat rekommendationerna i samband med ett gemensamt införande.

Nu har TLV gjort en hälsoekonomisk bedömning och landstingen har tillsamamns med klinisk expertis tagit fram ett gemensamt införandeprotokoll, vilket gör att ett nationellt samordnat införande kan påbörjas och en nationell upphandling göras. Rekommendationerna från september gäller fortfarande och i första hand bör Opdivo ges vid behandling av malignt melanom och Keytruda till patienter som sedan tidigare fått behandling med Keytruda inom ramen för kliniska studier eller compassionate use-program.

– Den här processen visar att den nya samverkansmodellen för ordnat införande av nya läkemedel fungerar. Landsting och regioner, TLV, kliniska experter och företag har visat prov på ett effektivt samarbete, där man har jobbat tätt ihop för att patienterna så snabbt och jämlikt som möjligt ska få tillgång till dessa innovativa läkemedel, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng