Melatonin sänkte blodtrycket

En mindre studie visar att män med högt blodtryck som behandlades med melatonin under nattenn fick sänkt blodtryck,

21 jan 2004, kl 12:04
0

Melatonin är ett hormon som utsöndras främst nattetid och har stor betydelse för dygnsrytmen. Resultaten av en ny studie som förhandspublicerades i Hypertension visar att melatonin också påverkar blodtrycket.
Forskare vid Harvard Medical School i Boston USA arbetade utifrån teorin att regleringen av dygnrytmen är störd hos personer med högt blodtryck.
De genomförde en studie på 16 personer med milt till moderat obehandlat högt blodtryck som fick 2,5 milligram melatonin eller placebo en timme före sänggående. Jämfört med placebo reducerade melatonin blodtrycket signifikant efter tre veckors behandling.
Forskarna påpekar att man alltid bör rådgöra med sin läkare innan man påbörjar behandling. Melatonintillskott har använts som ?naturligt? sömnmedel, men en del har även använt det för att sänka blodtrycket. Det finns rapporter om att det kan påverka effekten av annan blodtrycksbehandling vilket gör att patienten kan känna av ett för lågt blodtryck på morgonen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng