Medel mot reumatoid artrit kopplas till dödsfall

Läkemedlet Actemra mot reumatoid artrit kan ha varit en avgörande faktor i 15 dödsfall som rapporterats i Japan sedan i somras. I en studie av patienter som behandlats med läkemedlet har flera allvarliga biverkningar uppmärksammats.

19 mar 2009, kl 14:10
0

Läkemedlet Actemra (Roactemra i Sverige) med den aktiva substansen tocilizumab har utvecklats genom ett samarbete mellan Roche och Chugai och marknadsförs i Japan av Chugai. Det är en rapport från Chugai till det japanska hälsodepartementet som nu visar de möjliga kopplingarna mellan tocilizumab och dödsfallen.

Tocilizumab, en monoklonal antikropp som blockerar interleukin-6-receptorn, godkändes för behandling av reumatoid artrit i japan i april 2008. En förutsättning för godkännandet var att Chugai skulle samla data från alla de som behandlades med Actemra mot reumatoid artrit och totalt har företaget samlat data från 4 915 patienter från godkännandet till februari i år. Av dessa har 15 personer avlidit, samtliga tillhörde en grupp av 221 personer som drabbats av allvarliga biverkningar som lunginflammation och hög feber.

En talesperson för Chugai säger till Wall Street journal att företaget inte kan förneka att det kan finnas ett samband och att företaget ska förse förskrivare med mer information om eventuella risker. I EU godkändes tocilizumab för behandling av av vuxna med måttlig till svår aktiv reumatiod artrit i januari i år. I USA har läkemedlet inte godkänts ännu då FDA har begärt in ytterligare prekliniska data.

Roche och Chugai marknadsför Actemra i hela världen förutom i Japan, Sydkorea och Taiwan där Chugai är ensam ansvarig för produkten. Representanter för Roche uppger till Wall Street journal att de rapporterade dödstalen för patienter som tar Actemra motsvarar de bland patienter med reumatoid artrit som tar andra biologiska läkemedel.

html  rensa vid inklistring

zino3.4 © Zeitung AB 1999-2007 | support@zeitung.se | www.zino.se

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng